Witam serdecznie!
IV Ogólnopolski Kulinarny Zlot Orłów już za Nami.
Pozostaje tylko serdecznie podziękować wszystkim uczestnikom Zlotu, zwłaszcza osobom aktywnie działającym w regionach, którym szczególnie na sercu leży dbałość i pielęgnowanie polskich tradycji kulinarnych, by regionalna kuchnia była popularyzowana i nie odeszła w zapomnienie. Lista tych osób jest długa i nie będę jej przytaczał i tak wiemy, i znamy tych aktywnych ludzi – jeszcze raz serdeczne dzięki.
Uczestnikom Zlotu zawsze przyświeca przekonanie, że podobnie jak kultura, sztuka kulinarna jest naszym dobrem narodowym, które należy chronić, pielęgnować i kultywować staropolskie tradycje.
Należy dodać, że pozytywnym staje się fakt coraz większego zainteresowania Zlotem przez młodych kucharzy, którzy przejawiają chęć do poznawania tajników rodzimej kuchni.
W zlocie uczestniczyło ponad 70 kucharzy a w samych prezentacjach dań regionalnych Live Cooking wzięło udział 35 kucharzy, którzy na żywo zaprezentowali 17 potraw regionalnych. Świadczy to o tym, że regionalna sztuka kulinarna nabiera coraz większego znaczenia, zwłaszcza w dobie globalizacji i inwazji fastfoodów, które realnie zagrażają narodowej kulturze kulinarnej.
Także nie bójmy się odgrzebywać zapomnianych tradycyjnych przepisów poprzednich pokoleń a tym samym chrońmy regionalną kuchnię przed zatraceniem. Praktykujmy i stosujmy polskie dania regionalne, niech na stałe zagoszczą w prowadzonych przez Was kuchniach.
Na zakończenie jeszcze raz dziękuję wszystkim życzliwym osobom za okazaną pomoc, szczególnie sponsorom.
Tym mniej życzliwym również dziękuję.
Dziękuję również za słowa krytyki, które z pewnością zostaną wykorzystane przy organizacji następnych edycji Kulinarnych Zlotów.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie!
Waldemar Hołówka
|