Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
09.05.2024
czwartek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Cukiernia M&K
Debic
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
Wielki Kulinarny Spektakl – Ogólnopolski Zlot Orłów 2007


Zobaczcie państwo:
Zlot Orłów 2007
Patroni i sponsorzy
Podziękowania Waldemara Hołówki
Polewka wielkopolska
Zlot Orłów 2006
Zlot Orłów 2005

Teatr Zdrojowy w Szczawnie Zdroju stał się miejscem niebywałego kulinarnego spektaklu - mówił otwierając imprezę jego główny pomysłodawca i organizator Waldemar Hołówka. Za nami IV edycja Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów.

Uczestnicy Zlotu Orłów prezentowali dania regionalne

Opinię tę potwierdza zwiększająca się z roku na rok liczba uczestników Zlotu Orłów oraz ich zaangażowanie w promocję kuchni regionalnej. Tym razem regionalne potrawy zaprezentowało 12 zgłoszonych wcześniej ekip. Pokaz kuchni regionalnej odbył się w oparciu o produkty firm sponsorujących, do przygotowywania dań regionalnych używano między innymi produktów firmy Hügli Food Polska.

Wyróżnione zostały trzy z nich, reprezentacje następujących regionów:

  • Region Podkarpacki - Marek Łukasiewicz, Kamil Szubstarski; Zamek w Baranowie Sandomierskim
    przygotowali Cerwony Boszcz z zawijańcem z jagły
  • Region Zachodniopomorski - Waldemar Rydz, Piotr Michalik, Maciej Piasecki; Unity Line
    przyrządzili: Płaty troci wędrownej marynowane w starce i soku z cytryny, Mus z troci wędrownej w śledziowej otulinie
  • Region Dolnośląski - Grzegorz Wiśniewski, Marek Mol; Team Qubus Hotel
    sporządzili danie Rolada z pulardy serwowana na lustrze sosu z aromatycznym trójniakiem

Leszek Gryka przygotowywał Polewkę wielkopolską

Właściwe regionom potrawy przygotowywali także na oczach zgromadzonej publiczności i jurorów następujące drużyny:

  • Region Łódzki - Zbigniew Grzejda i - Krzysztof Lechowski
    Potrawy: Zalewajka na kaszance z Włodzimierzowi, Staropolski klops z dziczyzny faszerowany borowikami z sosem tarninowo-żurawinowym
  • Hügli Team - Leszek Gryka i Marcin Stańczyk
    Potrawy: Zupa gulaszowa i Polewka wielkopolska
  • Region Mazowiecki - Ryszard Dudziak, Robert Nosarzewski, Aleksandra Prewo
    Potrawa: Mazurska zupa z dyni i marchewki z kluseczkami drobiowymi, Pitucha z pęczaku z kawałkami dziczyzny
  • Region Śląski - Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk
    Potrawy: Kotlet Hetmański pod żółtym serem z szynką, Przepiórki w sosie śliwkowym
  • Podhale - Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk
    Potrawa: Kotleciki jagnięce z kostką w otoczce sosu miodowo-rozmarynowego z kluskami makowymi
  • Region Kujawsko – Pomorski - Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosiński, Radosław Danielak
    Potrawy: Kapuśniak kujawski, Dorsz po toruńsku, Grudziądzkie plence drożdżowe
  • Region Małopolski - Marcin Parda, Michał Hendzel
    Potrawa: Maczanka po krakowsku
  • Region Podkarpacki - Zamek w Krasiczynie - Agata Kubik, Maciej Gołdyń, Cezary Surmiak
    Potrawa: Pierogi myśliwskie
  • Region Dolnośląski – Uzdrowisko Szczawno Zdrój – Jedlina - Barbara Stawiarska, Anna Miszon, Małgorzata Gazda
    Potrawa: Specjalitet de’ Grand Hotel
  • Wymienionych a także innych specjalności regionalnych próbować można było przy suto zastawionym stole. Niełatwe zadanie do spełnienia – degustacja i ocena przygotowywanych potraw – miało jury. W jego skład weszli członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni: Mirosław Drewniak, który pełnił funkcję przewodniczącego, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Teo Vafidis, Jarosław Walczyk. Trudy sędziowskie wynagrodzone zostały jednak przyjemnością wręczenia wszystkim uczestnikom pokazu Certyfikatów nadawanych poszczególnym zespołom i prezentowanym przez nich daniom.

    Firma Hügli Food Polska ufundowała szable dla mistrzów sztuki kulinarnej

    Nie zapominano także o zasługach mistrzów sztuki kulinarnej. Firma Hügli Food Polska ufundowała dla nich pamiątkowe szable. Z rąk Agnieszki Szamałek odebrali je kolejno: Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto, Wiesław Ambros i Waldemar Hołówka.

    Podczas Zlotu docenieni zostali także szefowie kuchni z zagranicy. Michel Labarre, Carlos Gonzalez Tejera i Teo Vafidis otrzymali dyplomy w dowód uznania ich wkładu w rozwój polskiej gastronomii.

    Joanna Załęska - Gastrona.pl

    Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

     
     [1]  2 następnanastępna strona (2 z 2)


    "Czarnolas"
    (22.02.2007 - 12:22)  (Lamia)
    "Popieram moze czas ustapic mlodym a nie PRL"
    (23.02.2007 - 12:29)  (S.K)
    "POPIERAM"
    (27.02.2007 - 21:06)  (robbar)
    "popieram"
    (09.03.2007 - 23:38)  (marek)
    "co popierasz 'marek'"
    (11.03.2007 - 21:52)  (gastronom)
     Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

    Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
    Zapoznaj się z regulaminem.


    KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
     O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
    Copyright by Gastrona.pl 2000