Teatr Zdrojowy w Szczawnie Zdroju stał się miejscem niebywałego kulinarnego spektaklu - mówił otwierając imprezę jego główny pomysłodawca i organizator Waldemar Hołówka. Za nami IV edycja Ogólnopolskiego Kulinarnego Zlotu Orłów.
Uczestnicy Zlotu Orłów prezentowali dania regionalne
Opinię tę potwierdza zwiększająca się z roku na rok liczba uczestników Zlotu Orłów oraz ich zaangażowanie w promocję kuchni regionalnej. Tym razem regionalne potrawy zaprezentowało 12 zgłoszonych wcześniej ekip. Pokaz kuchni regionalnej odbył się w oparciu o produkty firm sponsorujących, do przygotowywania dań regionalnych używano między innymi produktów firmy Hügli Food Polska.
Wyróżnione zostały trzy z nich, reprezentacje następujących regionów: - Region Podkarpacki - Marek Łukasiewicz, Kamil Szubstarski; Zamek w Baranowie Sandomierskim
przygotowali Cerwony Boszcz z zawijańcem z jagły
- Region Zachodniopomorski - Waldemar Rydz, Piotr Michalik, Maciej Piasecki; Unity Line
przyrządzili: Płaty troci wędrownej marynowane w starce i soku z cytryny, Mus z troci wędrownej w śledziowej otulinie
- Region Dolnośląski - Grzegorz Wiśniewski, Marek Mol; Team Qubus Hotel
sporządzili danie Rolada z pulardy serwowana na lustrze sosu z aromatycznym trójniakiem
Leszek Gryka przygotowywał Polewkę wielkopolską
Właściwe regionom potrawy przygotowywali także na oczach zgromadzonej publiczności i jurorów następujące drużyny: Region Łódzki - Zbigniew Grzejda i - Krzysztof Lechowski
Potrawy: Zalewajka na kaszance z Włodzimierzowi, Staropolski klops z dziczyzny faszerowany borowikami z sosem tarninowo-żurawinowym
Hügli Team - Leszek Gryka i Marcin Stańczyk
Potrawy: Zupa gulaszowa i Polewka wielkopolska
Region Mazowiecki - Ryszard Dudziak, Robert Nosarzewski, Aleksandra Prewo
Potrawa: Mazurska zupa z dyni i marchewki z kluseczkami drobiowymi, Pitucha z pęczaku z kawałkami dziczyzny
Region Śląski - Wiesław Ambros, Paweł Jadczyk
Potrawy: Kotlet Hetmański pod żółtym serem z szynką, Przepiórki w sosie śliwkowym
Podhale - Tomasz Łabuz, Rafał Dorociuk
Potrawa: Kotleciki jagnięce z kostką w otoczce sosu miodowo-rozmarynowego z kluskami makowymi
Region Kujawsko – Pomorski - Grzegorz Parczewski, Tomasz Kosiński, Radosław Danielak
Potrawy: Kapuśniak kujawski, Dorsz po toruńsku, Grudziądzkie plence drożdżowe
Region Małopolski - Marcin Parda, Michał Hendzel
Potrawa: Maczanka po krakowsku
Region Podkarpacki - Zamek w Krasiczynie - Agata Kubik, Maciej Gołdyń, Cezary Surmiak
Potrawa: Pierogi myśliwskie
Region Dolnośląski – Uzdrowisko Szczawno Zdrój – Jedlina - Barbara Stawiarska, Anna Miszon, Małgorzata Gazda
Potrawa: Specjalitet de’ Grand Hotel
Wymienionych a także innych specjalności regionalnych próbować można było przy suto zastawionym stole. Niełatwe zadanie do spełnienia – degustacja i ocena przygotowywanych potraw – miało jury. W jego skład weszli członkowie Kapituły Klubu Szefów Kuchni: Mirosław Drewniak, który pełnił funkcję przewodniczącego, Waldemar Hołówka, Zbigniew Kurleto, Teo Vafidis, Jarosław Walczyk. Trudy sędziowskie wynagrodzone zostały jednak przyjemnością wręczenia wszystkim uczestnikom pokazu Certyfikatów nadawanych poszczególnym zespołom i prezentowanym przez nich daniom.
Firma Hügli Food Polska ufundowała szable dla mistrzów sztuki kulinarnej
Nie zapominano także o zasługach mistrzów sztuki kulinarnej. Firma Hügli Food Polska ufundowała dla nich pamiątkowe szable. Z rąk Agnieszki Szamałek odebrali je kolejno: Mirosław Drewniak, Zbigniew Kurleto, Wiesław Ambros i Waldemar Hołówka.
Podczas Zlotu docenieni zostali także szefowie kuchni z zagranicy. Michel Labarre, Carlos Gonzalez Tejera i Teo Vafidis otrzymali dyplomy w dowód uznania ich wkładu w rozwój polskiej gastronomii.
Joanna Załęska - Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.
|