VII edycja Arte Culinaria Italiana odbyła się w Hotelu Marriott 21 stycznia 2007. Organizatorem wydarzenia było Federazione Italiana Cuochi in Polonia (Włoskie Stowarzyszenie Kucharzy w Polsce) przy współpracy merytorycznej i wsparciu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni.
-Z roku na rok obserwuję coraz wyższy poziom przygotowywanych podczas konkursu potraw. Dowodzi to słuszności jego organizowania - twierdzi Kurt Scheller, przewodniczący Jury Degustacyjnego Profesjonalistów.
Prezes OSSKiC uważa, że prezentowane podczas VII edycji Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej dania okazały się być w 100% lepsze od tych, które jurorzy mogli degustować w ubiegłorocznym konkursie.
O chęci propagowania włoskiej kuchni, między innymi poprzez organizację w Polsce jej konkursu kulinarnego, mówił Giancarlo Russo. Podczas odprawy zawodników - na dzień przed konkursem - podpowiadał jak użyć konkretnych produktów włoskich, następnie przypatrywał się zmaganiom kucharzy a także udzielał wskazówek już po konkursie. Laureaci zostali też uhonorowani jego książką kucharską, która z pewnością stanie się inspiracją w kreowaniu własnych potraw włoskich.
Obok wymienionych już drużyn w VII edycji Arte Culinaria Italiana udział wzięli także reprezentanci:
- Na Prowincji – Warszawa: Łukasz Piliszek
- Hotel System Premium – Poznań: Marek Osess, Michał Henike
- Restauracja Słoneczna - Hotel Diament – Zabrze: Michał Suchanowski, Łukasz Smela
- Hotel Spa Dr Irena Eris– Wzgórza Dylewskie - Ostróda: Bartosz Budnik, Wojciech Wojtas
- Ristorante San Lorenzo – Warszawa: Konrad Bodalski, Emilia Kalata-Turemka
- The Cinnamon – Warszawa: Paweł Dobrzański, Bogdan Gałązka
- Hotel Bryza – Jurata: Krzysztof Chudek, Rafał Śledź
- Hotel Jan III Sobieski – Warszawa: Marek Ratyński, Robert Wojnarowski
- Restauracja AleGloria - Warszawa: Dariusz Borysiak, Grzegorz Piec
- Hotel Amax – Mikołajki: Krzysztof Kulis, Dariusz Ostojski
Zobacz Arte Culinaria Italiana - zmagania konkursowe I
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |