Kuchnia włoska – najbardziej popularna w świecie – ma również w Polsce wielu zwolenników i propagatorów. Jej różne oblicza poznać można było podczas zorganizowanego już po raz siódmy Konkursu Włoskiej Sztuki Kulinarnej - Arte Culinaria Italiana.
Tym razem, ekipy biorące udział w konkursie przygotowywały oryginalne dania włoskie z wykorzystaniem Tartufo nero di Alba (świeża czarna trufla z Alby) i Parmigiano Reggiano - wyjaśnia główny organizator zmagań Giancarlo Russo. 19 dwuosobowych drużyn miało po godzinie i dwadzieścia minut na przyrządzenie 21 porcji przystawki i dania głównego.
Ze względu na dużą liczbę startujących w konkursie drużyn, walka o miano najlepszych potraw włoskich rozpoczęła się już o ósmej rano 21 stycznia 2007 roku. Atmosfera na kuchni – prawdziwie włoska - udzieliła się zarówno jurorom technicznym jak i zawodnikom.
Duża ilość drużyn i jeszcze większa konkursowych potraw do degustacji przyczyniła się do tego, że organizatorzy stworzyli dwa składy sędziowskie.
Jury Profesjonalne składało się z jurorów degustacyjnych (20 osób) i jurorów technicznych (5 osób). W skład tego pierwszego weszli: Kurt Scheller - przewodniczący, Jacek Kempa, Valerio Bernardini,
Riccardo Nardini, Robert Sowa, Waldemar Hołówka, Dariusz Struciński, Krzysztof Szulborski, Dariusz Zahorański, Grzegorz Goleń, Arleta Żynel, Carlos Gonzalez Tejera, Andrzej Polan, Grzegorz Parczewski, Adam Chrząstowski, Mariusz Nowicki, Wiesław Bober, Marcin Budynek, Stefan Birek, Dariusz Baran .
Jurorzy techniczni, którzy oceniali sposób przygotowania potraw to: Zdzisław Senwicki - przewodniczący, Marcin Markowski, Mirosław Reszczyk, Wiesław Ambros, Andrzej Ławniczak.
Smak przygotowywanych przez uczestników konkursu potraw oceniało także Jury Smakoszy (10 osób), w którym zasiedli: Teofilos Vafidis – przewodniczący, Janusz Kazberuk – Prezes PHZ Kasol Leśne Skarby, Marco Ghi – Dyrektor Programowy TV Tele 5, Andrzej Grabarczyk - Aktor, Marian Glinka – Aktor, Anna Weigt-Pavoni – Prezes Pavonique, Andrea Parolo – Redaktor kwartalnika „Kuchnia Włoska”, Bettina Mec - Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano – Przedstawiciel Sponsora Głównego, Veronica Giraudo - Tartuflanghe Srl - Sponsor Strategiczny, Zygmunt Chajzer – Osobowość Telewizyjna.
W konkursie wzięli udział między innymi przedstawiciele następujących obiektów gastronomicznych: - BanGlob Catering - Gdynia: Przemysław Tworkowski, Wojciech Dembowski
- Wieża Ciśnień - Wrocław: Krzysztof Gnieciak, Sebastian Futyma
- Restauracja Tatmajerowska – Kraków: Michał Lelek, Marek Bik
- Hotel Relax Inn – Ustronie Morskie: Michał Szczęsny, Tomasz Ziółkowski
- Club Foksal 19 – Warszawa: Grzegorz Birek i Marcin Cieślik
- Catterincg Matre – Warszawa: Paweł Duszyński, Hubert Duszyński
- Ristorante Rusticoni – Warszawa: Grzegorz Steć, Adam Zwierzyński
- The Art Of Caviar And Sushi i Foksal 19 – Warszawa: Grzegorz Krupa, Paweł Kalbarczyk
- Hotel Intercontinental – Warszawa: Krzysztof Stegienko, Robert Chruścielewski
Zobacz Arte Culinaria Italiana - zmagania konkursowe II
Joanna Załęska – Gastrona.pl
Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione. |