Oszczędzamy czas, redukujemy koszty, zwiększamy Państwa zyski ...

Dziś jest:
29.04.2024
poniedziałek
Wybierz serwis
Nowe produkty i usługi
Strona główna
Informacje biznesowe
Twoja kariera
Giełda pracy
Giełda ogłoszeń
Zapowiedzi
Targi i wystawy
Hotele w Polsce
Konkursy i pokazy
Restauracje w Polsce
Mistrz poleca - Przepisy
Serwis hotelarski
Filmy Gastronomiczne
HACCP
5555 porad
Alkohole
Forum ekspertów
Forum dyskusyjne
Akademia Gastrony
Katalog produktów
Katalog firm
Prezentujemy obiekty
Stowarzyszenia i organizacje
Wydawnictwa branżowe
Katalog firm
Dodaj firmęnew!
Ostatnio dodane firmy
Urządzenia i sprzęt
Smoker
Kaleta Chłodnictwo Prz...
Testo
Winterhalter Polska
Robot - Coupe
Rational
LabelFresh
iPOS
LSI Software
Chef Mate
Artykuły spożywcze
Pizzola
Robvita
Debic
Cukiernia M&K
BOBOQ POLAND
Heinz Polska
Elmak
Baziółka
Frogut
Belfood
Podział branżowy firm
Urządzenia i sprzęt
Profesjonalne zmywarki
Zmywarki do restauracji
Zmywarki do gastronomii
Sprzęt barmański
Wyposażenie gastronomii
Wyposażenie hoteli
Wyposażenie restauracji
Sprzęt gastronomiczny
Urządzenia gastronomiczne
Meble hotelowe
Piece konwekcyjno – parowe
Chemia do restauracji
Odzież i tekstylia
Chemia do gastronomii
Meble nierdzewne
Meble gastronomiczne
Artykuły spożywcze
Sosy i marynaty do gastronomii
Warzywa mrożone do gastronomii
Makarony dla gastronomii
Kawa dla gastronomii
Artykuły cukiernicze
Artykuły piekarnicze
Przyprawy gastronomiczne
Owoce morza
 Pomoc,  Poczta
Konkursy i pokazy
I Festiwal Kuchni Greckiej


Zobaczcie państwo:
Sponsorzy Festiwalu


1 kwietnia w hotelu Warszawianka w Jachrance odbył się I Festiwal Kuchni Greckiej, którego organizatorem był Theofilos Vafidis. Jego głównym celem było propagowanie kultury greckiej, a zwłaszcza jej kulinarnej części.

Główna atrakcją festiwalu był konkurs kulinarny. To na nim jedenastu profesjonalnych kucharzy zmierzyło się o tytuł najlepszego w dziedzinie kuchni greckiej. Ich wysiłki skrupulatnie komentował prowadzący – Karol Okrasa. O pierwsze miejsce walczyli:

  • Liucija Makovska - Restauracja UAB „Čilija" – Filety halibuta przekładane fetą i jogurtem duszonym owocem mango na ostro

  • Andrzej Piekarzewski - Hotel Warszawianka – Faszerowane piersi drobiowe fetą w cieście filo na ziemniakach puree

  • Witold Gorzelniak - Tawerna Grecka Mykonos – Souvlaki appo amaki fileto – souvlaki jagnięce

  • Tomasz Mitura - Restauracja Meltemi – Polędwiczka wieprzowa faszerowana serem feta w liściu winogron

  • Marcin Stelmaszyk – Hotel Warszawa – Jagnięcina marynowana w jogurcie greckim z grzybowym ślimakiem z ciasta filo i sosem figowym na Metaxie

  • Rafał Gadomski - Mercure Mrongovia – Fantazja z łososia podana na sałacie greckiej z arbuzem, czerwoną cebulą i serem feta

  • Arkadiusz Chimłowski - Unity Line – Krewetki z jagnięciną z pięcioma różnymi sałatkami

  • Konrad Birek - Hotel Jan III Sobieski

  • Sylwia Bukała - Hotel Mazurkas - Strawa Dionizosa

  • Mariusz Kopacz – Santorini – Polędwiczki jagnięce z oliwkami z sosem z suszonych pomidorów

  • Łukasz Szczepaniak - Hotel Haffner - Wędzony comber jagnięcy z pierożkami z ciasta filo i serem feta

Laureatów wybrało jury techniczne w składzie: Jerzy Pasikowski, Jarosław Walczyk i Theofilos Vafidis wspomagane przez jury degustacyjne: Maria Burska (Przegląd Gastronomiczny), Anna Harendarz (Papaja.pl), Mariusz Markiewicz (Kuchnie Świata - SaneChem), Walentyna Jałock („Europa da się lubić”), Attila Farkas („Europa da się lubić”).


Wśród nagrodzonych znaleźli się:
    I miejsce: Łukasz Szczepaniak z Hotelu Haffner w Sopocie
    II miejsce: Rafał Gadomski z Hotelu Mercure Mrongovia w Mrągowie
    III miejsce: Andrzej Piekarzewski z Hotelu Warszawianka w Jachrance

Nagrodę specjalną jury degustacyjnego otrzymała Sylwia Bukała za potrawę o nazwie Strawa Dionizosa.

Po emocjonującej rywalizacji przyszedł czas na zabawę i konkurs kulinarny dla VIP-ów. Znani i lubiani musieli przygotować doskonałą sałatkę grecką. Najlepszą w tej konkurencji okazała się Monika Okrasa.

Oprócz zmagań konkursowych na I Festiwalu Kuchni Greckiej można było obejrzeć wystawę zdjęć Konstantego Kwardzisa i otrzymać swoją karykaturę wykonaną przez Tirana Vardikvana.

Impreza zakończyła się galą połączoną z wręczeniem nagród laureatom konkursu kulinarnego. Odbył się na niej również pasjonujący pokaz barmański. Goście przy skocznych rytmach bawili się doskonale.

Sponsorem strategicznym I Festiwalu Kuchni Greckiej była firma Kuchnie Świata - SaneChem. Gastrona.pl objęła zaś nad nią patronat internetowy.

Pozostali sponsorzy to: Oerlemans, Itaka, 7days, Chipta, JohnsonDiversey, Sokołów, Komirex, Xenois, Culinaire, Alfa, INO, Onassis, Dagoma, Unity Line, Quzo Magia, Gastromedia, Illy.

Patronat nad Festiwalem objęli:

Patronat kulinarny – Klub Szefów Kuchni
Patronat medialny - „Restaurator”, „Przegląd Gastronomiczny”, „Kuchnia”, „Przyjaciółka”, „Super Express”, Radio Kolor.

Festiwal i zmagania konkursowe pojawią się w programach telewizyjnych: „Pytanie na Śniadanie” TVP2, „Kawa czy Herbata” TVP1 oraz w TVN i na antenie Radia Kolor.

Relacje z konkursu pojawią się na łamach: „Super Expressu”, „Przeglądu Gastronomicznego”, „Restauratora”, „Poradnika Restauratora”, „Food Service” oraz portali internetowych: www.papaja.pl , www.Gastrona.pl, www.vafidis.pl.

Organizatorzy pragną złożyć specjalne podziękowania dla Jacka Rajnsza – prezesa firmy Gastromedia, Grzegorza Kępienia oraz członków ekipy montującej sprzęt za ogromną pomoc w zorganizowaniu Festiwalu.

Kinga Szczęsnowicz - Gastrona.pl

Publikowanie, modyfikowanie i kopiowanie zawartości strony lub jej części bez zgody właściciela portalu jest zabronione.

 


"SUper relacja"
(06.04.2006 - 15:06)  (Obserwator z boku)
 Wersja do druku         Poleďż˝ znajomym

Portal nie ponosi odpowiedzialności za treść i formę opinii wyrażanych przez użytkowników na łamach forum dyskusyjnego Gastrona.pl
Zapoznaj się z regulaminem.


KATALOG FIRM, Ostatnio dodane firmy: Smoker CHEF UNITED PAPSTAR Pizzola Kaleta Chłodnictwo Przemysłowe Testo Winterhalter Polska Robvita Robot - Coupe Rational LabelFresh Cukiernia M&K Debic iPOS LSI Software Chef Mate Grill Kamado BOBOQ POLAND expondo TECNOINOX Gastromix Heinz Polska Matlix Elmak Naczynia Polska CompArt International Baziółka Gros Frogut Alumast
 O Nas |  Kontakt |  Zarejestruj się |  Klub Gastrony |  Bezpłatne konto |  Bezpłatny biuletyn |  Polityka Cookies |  Opinie o nas |  Cennik |  Nasi Klienci
Copyright by Gastrona.pl 2000